Start2Triathlon

Triatlonclub 12beaufort (12BO4) wil in 2024 mensen zonder enige triatlonervaring deskundig begeleiden naar een eerste recreatief triatlon doel.

Vanaf 24 januari 2024 organiseert 12BO4 gedurende 20 weken 3 trainingen per week specifiek gericht op starters. Alle drie de disciplines, zwemmen-fietsen-lopen, komen tijdens de trainingen aan bod. De eerste weken ligt de focus vooral op basisconditie en -techniek. Later gaat er ook aandacht naar uithouding en (heel beperkt) snelheid. Een introductie openwaterzwemmen staat ook op de planning!

Groepstrainingen voor starters:

  • Lopen: woensdagavond 19u30-21u
  • Zwemmen: donderdagavond 20u-21u30
  • Fietsen: zondagochtend 09u tot 11u en max 12u

Een gezonde basisconditie volstaat voor de deelnemers. Bij aanvang volstaat het bijvoorbeeld om 5 km te kunnen lopen aan een rustig tempo. Deelnemers (van 16 tot +60 jaar) uit de vorige edities (2016, 2018, 2021 en 2022) zijn geslaagd in een sportieve uitdaging die hen eerst onhaalbaar leek. Ook tijdens deze editie van Start2Triatlon kan er als doel gekozen worden uit twee afstanden: sprint- (750 m zwemmen – 20 km fietsen – 5 km lopen) of kwarttriatlon (1 km of 1,5 km zwemmen – 45 km fietsen – 10 km lopen). De keuze moet niet op voorhand gemaakt worden, dat kan ook nog tijdens de trainingsweken.

Voor inschrijving of bijkomende informatie kan er gemaild worden naar start2triatlon@12beaufort.be. Inschrijving voor het Start2Triatlon project bedraagt €200. Iedereen die deelneemt gedurende deze 20 weken krijgt een tri-suit aangeboden door onze sponsors.

Het hoeft niet te eindigen na de 20 starterweken, nadien kunnen alle starters aansluiten bij de gewone clubtrainingen van 12Beaufort en zijn ook verzekerd tot eind 2024.

Getuigenissen deelnemers vorige edities

3 jaar geleden ben ik in een avontuur gestapt, namelijk start2triathlon van 12BO4. Zelf had ik niks van ervaring in de sport, ook niet in iedere individuele sport. Nooit veel gezwommen, ooit 2x op een koersfiets gezeten en heel af en toe had ik wel eens gelopen. Dit was allemaal geen probleem, de ervaren coaches helpen overal waar nodig. Alle trainers hebben ook extreem veel geduld en leggen alles heel goed uit. Aan het einde van de lessenreeks stond er een kwart triatlon op me te wachten. Wetende dat ik een half jaar ervoor amper gezwommen had kon ik de wedstrijd volledig afronden. Ondertussen had ik ook de smaak te pakken en ben ik blijven trainen in de club. Een jaar later stond ik, door de zeer goede begeleiding van de club, ook op het EK sprinttriatlon. Zonder mijn deelname aan de Start2triathlon had ik deze ervaring nooit gehad. Een mega aanrader voor iedereen die graag zijn grenzen verlegd op een sportieve wijze.

Cindy Flameyn

Deelnemer 2018

Het spookte reeds een tijdje door mijn hoofd… Waarom de stap niet zetten naar triatlon? Nu lag de focus enkel op lopen maar ik had wel zin om gevarieerder te trainen. Het zwemmen was voor mij een hele uitdaging. Stef (één van de trainers) haalde me over de streep … Ik schreef mij in voor start2triatlon. In 18 weken werkten we toe naar een eerste kwarttriatlon: de Kallemoeie in Beernem. Dit was een fantastische ervaring dankzij de trainingen van Benoit (zwemtrainer), Stef (looptrainer) en Jozua (fietstrainer). Het triatlon-virus had me te pakken, er volgden nog vele triatlons. Één bedenking achteraf …. Ik had de stap naar triatlon veel sneller moeten zetten!

Patrick Jonckheere

Deelnemer 2018

Eind januari 2021 begon mijn avontuur bij 12BO4. Ik had nog nooit op een koersfiets gezeten en had de zwemtechniek totaal niet onder de knie. Met een eigen zaak themarestaurant “Amarant”, de sport- en spelkampen Vita, volwassen begeleider bij de KSA, mama van 4 tieners… is het soms een hele klus om alles ingepland te krijgen. Het corona-tijdperk zorgde ervoor dat er meer tijd vrijkwam voor andere zaken en nog meer besefte hoe belangrijk beweging en het persoonlijke welbevinden is voor mijzelf.

Als LO-leerkracht heb ik een sportieve achtergrond en ben ik gewoon om zelf instructies te geven.
Het is een verrijking voor mezelf om trainingen te kunnen meevolgen en een nieuwe wereld te ontdekken van duursport. In het verleden was ik gepassioneerd door de loopsport en werkte enkele marathons af. De opbouw van de loopavonturen waren niet altijd even verantwoord, omdat dit op eigen initiatief en aanvoelen werd afgewerkt. Op doktersadvies dienden deze plannen bijgestuurd te worden wegens regelmatige kwetsuren en knieletsels. 10 Jaar geleden was duidelijk dat de eenzijdige belasting door de loopsport niet langer vol te houden was. Toch bleef ik op mijn honger zitten en besef ik dat het dagelijks sporten mij energie geeft. Triatlon werd mijn nieuwe motivatie en drijfveer, dankzij de lessenreeks ‘Start to 3’van 12BO4. Hier had ik veel vroeger mee moeten beginnen.

De groepssfeer en motivatie van de andere clubgenoten zorgt voor een extra stimulans voor mezelf om zoveel mogelijk op de trainingen aanwezig te zijn, ook al lukte dit niet altijd. Toch probeerde ik de voorgestelde trainingen van de club steeds te volgen, al is het op een ander tijdstip binnen mijn eigen werk- en vrijetijdsmogelijkheden. De afwisseling van het trainingsaanbod en de verschillende fysieke belasting zorgt voor een aangename ontdekking en ondanks de afgewerkte trainingsuren bleven blessures uit. Ik kan terug plezier beleven in het “pijnvrij” sporten en de toffe groep die wekelijks op post was zorgde voor een extra motivatie.

Ik geniet van de ervaring van de doorwinterde clubgenoten en het respect dat je krijgt van elkaar, ieder op zijn niveau. Dit maakt de triatlonsport zo speciaal, allen aan de start van dezelfde wedstrijd, van topper tot starter. We stippelden met onze starters-groep enkele wedstrijdjes uit waar we samen naar toe werkten met als einddoel de kwarttriatlon in Beernem.
Ik wil de club en mijn clubmaatjes bedanken voor deze toffe ervaring. Ik hoop de komende jaren samen nog mooie uitdagingen te beleven. Wie weet staat er ooit nog een lange afstandswedstrijd op het programma… want ik heb echt wel de smaak te pakken.

“Alleen ben je misschien sneller, maar samen geraak je verder.”

Katelijne Vanderbeke

Deelnemer 2021